Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

Kartlägga etnicitet ökar rasismen

Att som Leila Ali Elmi (MP) vilja införa kartläggningar baserade på ras, hudfärg och etnicitet är att tillämpa samma rasindelande metod som man säger sig vilja bekämpa och eliminera, skriver Mariam Ismail Daoud.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Genom historien och än i dag har människor förföljts, förtryckts och mördats till följd av en ideologi som gör skillnad på människors rättigheter.

I en tid av ökad polarisering då diskriminering, rasism och hatbrott breder ut sig måste arbetet med de mänskliga rättigheterna stärkas.

Lika viktigt också att och se och synliggöra vad som händer i vår samtid.

Däremot är det ett sundhetstecken att rasbegreppet till varje pris bortträngs från offentligheten i ett land som hade världens första rasbiologiska institut, där rasteorier mördat miljoner.

Att bekämpa eld med eld är inte rätt väg att bryta vare sig strukturell diskriminering ,rasism, islamofobi, hatbrott eller segregation i vårt samhälle.

Att bekämpa eld med eld är inte rätt väg att bryta vare sig strukturell diskriminering ,rasism, islamofobi, hatbrott eller segregation i vårt samhälle.

Utan snarare så befäster man rastänkandets förenklade förståelse av människor som enbart vita och svarta.

Att som Leila Ali Elmi (MP) vilja införa kartläggningar med uppdelningar baserad på ras, hudfärg och etnicitet är att tillämpa samma rasindelande metod som man säger sig vilja bekämpa och eliminera. Detta förstärker rastänkandet i antirasismens namn och ökar splittringen i vårt samhälle och motsättningar genom att förstärka ett "Vi och ett Dom" .

Sverige behöver inte mer rasfixering som splittrar samhället.

Det krävs sans och förnuft, både i debatt och åtgärder för att bekämpa rasism, diskminering och hatbrott.

Sverige behöver inte mer rasfixering som splittrar samhället.

Kartläggningar med uppdelning på raser som ett motmedel är sålunda ren galenskapen med skrämmande trist historia.

Vi ska sträva efter att minimera riskerna som leder till inbördeskrig och folkmord. Vi ska sträva efter ett samhälle som håller ihop och är inkluderade.

Mariam Ismail Daoud