Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensson fick problem med både elräkningarna och räntan för poolbygget, skriver insändarskribenten. Bild: Erik Simander/TT
Svensson fick problem med både elräkningarna och räntan för poolbygget, skriver insändarskribenten. Bild: Erik Simander/TT

Karlsson valde solpaneler – Svensson en pool

Plötsligt och mer dramatiskt än ens Karlsson kunnat föreställa sig blev energiförsörjningen akut och priserna rasade i höjden, skriver signaturen Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För 25 år sedan köpte familjerna Karlsson och Svensson var sitt 70-talshus i ett villaområde. Karlsson insåg snart att husets energihushållning inte var hållbar varken för privatekonomin eller klimatet. Därför har de tilläggsisolerat och bytt fönster samt installerat värmepump och solpaneler. Husets elförbrukning är nu mindre än en fjärdedel jämfört med när huset köptes.

Svensson tyckte att andra fick ta ansvar för klimatet och att köpa fönster var mycket tråkigare än en Thailandsresa om året. Fast ett spa i villan och en pool på tomten kan man ju kosta på sig. Elen är ju så billig att man kan unna sig lite av varje. Allra billigast är det ju med rörligt avtal.

Karlsson förutsåg att landets och grannländernas ansvarslösa energipolitik skulle leda till problem och höjda elpriser. Hon kunde inte göra så mycket åt detta, men valde att skydda privatekonomin med fast elpris och flerårigt avtal.

Plötsligt och mer dramatiskt än ens Karlsson kunnat föreställa sig blev energiförsörjningen akut och priserna rasade i höjden. Svensson fick problem med både elräkningarna och räntan för poolbygget.

Detta hände ett valår, varför både Andersson och Kristersson tog problemet på största allvar. Vi måste hjälpa Svensson så att familjen kan fortsätta leva som vanligt. Karlsson har nog råd att solidariskt vara med och dela på alla landets elräkningar.

Snopet, tyckte Karlsson, att familjens uppoffringar genom åren till nytta för många, inte anses värt något.

Karlsson

LÄS OCKSÅ: Nya studien: Då kan elräkningen bli tusenlappar billigare

LÄS OCKSÅ: Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

LÄS OCKSÅ: Takfärg kan inte vara viktigare än rimliga elpriser