Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kritiker har försökt stoppa projektet och ser det som ett monument över en byggherres makt, skriver insändaren. Bild: Tomorrow AB
Kritiker har försökt stoppa projektet och ser det som ett monument över en byggherres makt, skriver insändaren. Bild: Tomorrow AB

Karlatornet – ett monument för vem?

Om Karlavagnstornet ändå byggs är det olyckligt om skyskrapan förknippas med byggherren Serneke, skriver Ingemar Mattsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Karlavagnstornet, norra Europas högsta skyskrapa, är ett vacklande monument. Efter år av stöd har GP nu avslöjat att detta uppmärksammade projekt har drivits med dåligt omdöme av Sernekes huvudägare.

Utmärkande för höghusen i Göteborg är att de har initierats av exploatörer och Karlavagnsprojektet är inget undantag. Det unika är att det innehåller en skyskrapa, som kommer att synas över hela centrala staden och att fastigheten har den högsta exploateringen i Sverige.

Med förhoppningen att Karlavagnstornet ska ”sätta Göteborg på kartan” har kommunen sålt marken till byggherren för ett lågt pris och därefter välvilligt godkänt en överexploaterig.

Kritiker har försökt stoppa projektet och ser det som ett monument över en byggherres makt. Även undertecknad skrev år 2016 i GP debattartikeln ”Göteborgarna behöver inte Karlavagnstornet”, vilket jag även anser i dag.

Kommunen godkände detaljplanen, som överklagades av flera till högre instanser. Mark-och miljöverdomstolen godkände dock planen. Min egen överklagan avvisades som icke sakägare – enbart berörd göteborgare.

Om Karlavagnstornet ändå byggs är det olyckligt om skyskrapan förknippas med byggherren Serneke.

Ingemar Mattsson

LÄS MER: Ola Sernekes inlägg utreds av Ekobrottsmyndigheten

LÄS MER: Näringslivshöjdarnas ryggdunkar till Serneke på Linkedin

LÄS MER: Politikerna överens om ny stadsplanering