Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jag utgår ifrån att de, som fått uppdraget på Migrationsverket, förstår att den ska krympas och göras så lättfattlig som möjligt i initialskedet, skriver insändaren. Bild: Marcus Ericsson/TT
Jag utgår ifrån att de, som fått uppdraget på Migrationsverket, förstår att den ska krympas och göras så lättfattlig som möjligt i initialskedet, skriver insändaren. Bild: Marcus Ericsson/TT

Kanske är jag naiv – men ingen ska känna utanförskap

Kanske är jag blåögd, naiv, enfaldig men jag utgår ifrån att alla i regeringen har samma ambition att ta emot våra invandrare och asylsökande på ett inkluderande sätt, skriver Barbara Nordberg i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

9/2 Vi kommer att bli besvikna

5/2 Vi har inte tagit emot invandrarna på rätt sätt

Intressant kommentar, Christer Janson. Det låter onekligen, som du säger, ambitiöst att klara av allt det du skriver, som ska ingå i den obligatoriska introduktionen, på två, tre dagar.

Jag utgår ifrån att de, som fått uppdraget på Migrationsverket, förstår att den ska krympas och göras så lättfattlig som möjligt i initialskedet. Givetvis bör den följas upp med en utökad utbildning, även den obligatorisk, för de som godkänt den första introduktionen. Tanken är ju att man ska förstå från börja, vad som gäller i Sverige för att själv kunna besluta om detta är något som man accepterar eller om man väljer att bo i ett annat land.

Dessutom känns det självklart att underskrift är obligatorisk. Den visar att man godkänner och vill följa det som gäller i Sverige, exempelvis svensk lag och alla människors lika värde. Introduktionen ska vara sammankopplad med sanktioner, om man inte deltar. Så det ligger i den enskildes eget intresse att bevisa att man deltagit.

Kanske är jag blåögd, naiv, enfaldig men jag utgår ifrån att alla i regeringen har samma ambition att ta emot våra invandrare och asylsökande på ett inkluderande sätt. Ingen ska känna utanförskap.

Barbara Nordberg

LÄS MER: Asylsökande måste lära sig om Sverige