Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kan sexstrejk få slut på gängkrigen?

Om det fick slut på Poloponesiska kriget kanske det kan funka nu också, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hur ska vi få slut på det utdragna kriget mellan unga män i åldern 15 till 29 år? Sverige har fler dödsskjutningar i den åldersgruppen per 100 000 invånare än jämförbara länder i Europa, och kriget bara fortsätter. Vad är lösningen på konflikterna mellan de unga krigarna?

För att få slut på det långvariga Peloponnesiska kriget mellan spartaner och atenare, som varat i över tjugo år, uppmanar Lysistrate kvinnorna i Aten och Sparta att sexstrejka. Hon övertalar de grekiska kvinnorna att neka sina män och älskare allt sexuellt umgänge. En sexstrejk för att tvinga männen att förhandla om fred.

De stridande ungtupparna i det svenska samhället är lika beroende av sina kvinnor som dåtidens krigare i det Peloponnesiska kriget, 431 – 404 f kr. Det hör också till historien att Lysistrate är en antikrigskomedi skriven av Aristofanes år 411, som protest mot det utdragna kriget mellan Sparta och Aten.

Claes Thulin