Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Kan färre flyg ligga bakom insektsboomen?

Det enda som kan ha orsakat vår bi- och insektsdöd är flygtrafiken, skriver Gert Jönsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Alla som äger en trädgård eller har anknytning till naturen på annat sätt, har säkert märkt hur våra humlor och bin, ja även andra insekter, drastiskt har minskat under hela 2000-talet för att 2018-2019 nästan helt ha försvunnit. Man kunde till och med ta en skogspromenad en sommarkväll i t-shirt utan att bli myggbiten. För 40 år sedan fick man tvätta bilrutan var femte mil från insekter för att kunna se ut. De sista åren har man kunnat köra en hel sommar utan att få insekter på rutan. Med insektsdöden har också våra insektsätande fåglar minskat.

Det har stötts och blötts vad orsaken varit. En del har hävdat att det är bekämpningsmedel, andra har sagt att det är strålning från mobilmaster och några har skyllt på biltrafiken eller vindkraften. Det märkliga är att sommaren 2020 ökade antalet insekter i trädgården något, för att nu i sommar ha ökat markant. Åter hörs surr i lind, syren, rhododendron och andra blommor. Vissa fåglar har lagt en andra kull, för första gången på över 20 år.

Vid en koll på Naturvårdsverket visar det sig att andelen bekämpningsmedel inte har minskat under 2000-talet, utan tvärtom ökat. Under pandemin har mobiltrafiken varit avsevärt högre än tidigare. Viss del av personbilstrafiken har minskat, men samtidigt har lastbilstrafiken ökat. Alltså ett nollsummespel och vindkraften har byggts ut.

Vad finns då kvar som kan ha påverkat vårt ekosystem så drastiskt och så snabbt, och sedan plötsligt återhämta sig. Jo, flyget. Från att ha sett minst 20 strimmor från flygplan på himlen samtidigt dagligen, dygnet runt, året runt och ett grådaskigt täcke som alltid skymde himlen, kunde man redan 2 månader efter pandemins utbrott när allt flyg avstannat, åter få se en klarblå himmel. Utan att ha något vetenskapligt belägg för mitt påstående, kan jag ändå klart konstatera att det enda som kan ha orsakat vår bi- och insektsdöd är flygtrafiken, som dessutom är kraftigt skattesubventionerad.

Man kan undra vad som är viktigast. Att nöjesflyga, eller att ha pollinerande insekter som ser till att vi kan få mat på bordet. Vi ser även hur fantastisk vår natur är och hur snabbt den kan läka om den bara får en chans. Utan flyg ett par år till, så har säkert insektsfloran återgått till det, den en gång varit.

Gert Jönsson