Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Kan du lägga en elbil i en spann med vatten?

Litiumbatterier har en enorm miljöpåverkan. Det är stor miljöpåverkan både vid utvinning av litium och vid återvinning, skriver Lars Sjögren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu kan man undra hur de folkvalda tänker! Stora rabatter för fordon som drivs med gas eller elbilbatterier. Dessa har en stor miljöpåverkan. Ska du åka passagerarfärja så vill rederiet veta om detta. Gasbil, hur skall de lasta den? Har du batteribil vill de verkligen veta detta.

Litiumbatterier har en enorm miljöpåverkan. Det är stor miljöpåverkan både vid utvinning av litium och vid återvinning. Börjar det bli varmgång och eventuell brand i fordon går det inte att släcka branden. Det bildas livsfarliga gaser som på sikt blir dödliga.

Om din mobiltelefon som har litiumbatteri blir överhettad, lägg telefonen i en spann med vatten. Ställ den på utsidan. Kan du lägga en elbil i en spann vatten. Nej, just det. Gör om, tänk rätt.

Lars Sjögren