Inför en
Inför en "körkort" för hundägare, föreslår insändarskribenten. Bild: Mostphotos

Kamphundar är farliga – oavsett vad ägaren gör

Vi ska inte behöva begränsa vår frihet på grund av aggressiva hundar, skriver Janne.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För två månader sen blev jag attackerad av en lösspringande pitbull-liknande hund och blev svårt biten i armen. Jag fick åka till akuten, fick stelkrampsspruta, blev sydd och fick antibiotika. Än i dag får jag åka till vårdcentralen två gånger i veckan och få såret rengjort och omlagt. Jag har fått hela sommaren förstörd.

Rasen är förbjuden i Norge och Danmark samt många andra länder. Varför inte i Sverige? Det måste ju finnas en anledning till att den är förbjuden. Jag vill inte höra att en sådan hund är snäll, och inte farlig. Säg inte att det bara beror på dålig uppfostran. Rasen är avlad som kamphund, och det sitter i generna.

Jag har blivit jagad, utskälld och påhoppad av andra hundar när jag varit ute och sprungit eller cyklat, men inte så illa biten. Det får vara nog nu. Håll era hundar ordentligt bundna eller inomhus.

Vi ska inte behöva begränsa vår frihet på grund av aggressiva hundar. Den som inte kan hålla sin hund när den drar har skaffat en för stark hund. Kanske borde man införa en sorts "körkort" för hundägare.

Janne

LÄS OCKSÅ: Så väljer du den perfekta familjehunden

LÄS OCKSÅ: Fyra tips till dig som vill adoptera hundar utan hem

LÄS OCKSÅ: Bussade kamphund på man – hunden bet tag i skrevet