Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S) (bilden) är senast ut i raden att uppvigla mot SD-politiker och deras över 1 miljon väljare, skriver insändaren. Bild: Naina Helén Jåma/TT
Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S) (bilden) är senast ut i raden att uppvigla mot SD-politiker och deras över 1 miljon väljare, skriver insändaren. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Körkort för politiker behövs

En självklar och grundläggande regel måste vara att man pratar om sin egen politik och inte pratar illa om andra partiers företrädare eller väljare, skriver Björn Hellgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Är du läkare och inte följer regler och riktlinjer så riskerar du att förlora din läkarlegitimation. Är du advokat riskerar du att förlora din licens om du inte följer god advokatsed. En politiker däremot kan i princip bete sig hur illa som helst utan konsekvenser som avskräcker.

Polariseringen i samhället når nya höjder nästan varje dag. Den uppvigling mot sina motståndare som Trump anklagas för har vi tyvärr fått se även på hemmaplan. Peter Hultqvist och Morgan Johansson är senast ut i raden att uppvigla mot SD-politiker och deras över 1 miljon väljare.

Detta är ett enkelt sätt att desarmera den enormt laddade situationen som råder inom politiken.

Föreställ er en uppretad folkmassa som utsätter politiska motståndare för våldsbrott efter att ha lyssnat på dessa två herrar. Skulle vi kunna tänka oss Hultqvist och Johansson i en riksrätt på samma sätt som den nu pågående riksrätten i USA?

Vi är inne på en farlig väg. Ett bättre alternativ vore körkort för politiker med tydliga ramar och regler.

En självklar och grundläggande regel måste vara att man pratar om sin egen politik och inte pratar illa om andra partiers företrädare eller väljare.

Detta är ett enkelt sätt att desarmera den enormt laddade situationen som råder inom politiken. I dag är både tonläge och retorik helt oacceptabla.

Björn Hellgren, president i fria Republiken Björnland