Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jens L´Estrade / TT
Bild: Jens L´Estrade / TT

Köpa begagnat inte bättre för miljön

Att köpa enstaka begagnade produkter räddar inte världen. Se hela bilden, skriver Tobias Adriansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För att ha en chans att rädda världen måste jag börja köpa mer begagnat, förklarar auktionssajten Tradera i sin senaste kampanj. Jag vill dock hävda att det inte löser några problem, men samtidigt berätta att det finns en riktig lösning.

Det kan låta konstigt att jag lika väl kan köpa nytt för miljöns skull. Det är uppenbart att ju längre en sak används genom återanvändning, desto mindre slitage på naturen. Så om det står mellan att köpa ett par nya jeans och ett par som använts innan, är det väl klart att det är bättre att köpa de som använts innan? Tyvärr inte.

Skälet till detta har att göra med i hur mycket jag betalar. För att ta ett exempel; ett par jeans av märket Nudie som kostar 1 199 kronor nya i affären kan jag hitta för 99 kronor på Tradera. Vi säger att jag köper dem på Tradera. Valet kommer dock bara att vara bra om de 1 100 kronor jag sparar inte används till annan konsumtion. Det är alltså detta som är problemet, mindre avtryck på miljön i det enskilda fallet men det lägre priset ger i slutändan ingen miljövinst.

Så vad är den riktiga lösningen? Den riktiga lösningen är att vår sammanlagda konsumtion hamnar på en nivå som är mycket lägre än den vi har i dag. Det är detta som våra förtroendevalda måste lösa.

Tobias Adriansson