Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett medlemskap i Nato är inte detsamma som bättre säkerhet för Sverige, menar David Gardell.  Bild: Fredrik Persson/TT
Ett medlemskap i Nato är inte detsamma som bättre säkerhet för Sverige, menar David Gardell. Bild: Fredrik Persson/TT

Köp inte S bortförklaringar om Nato

Ett svensk Nato-medlemskap ökar risken för ett globalt kärnvapenkrig, vilket snarare gör Sverige och världen mindre säkert, skriver David Gardell.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att Sverige går med i Nato ökar sannolikheten för att Sverige dras in i andra staters krig, och tar världen ett steg närmare ett kärnvapenkrig. Ytterst ansvariga är Socialdemokraterna, som går emot sina väljares mandat. Väljarna får inte köpa deras bortförklaringar, och därför vill jag här varna för tre saker.

Termen ”nytt säkerhetspolitiskt läge” syftar inte till att beskriva säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina. Det är en bortförklaring till Socialdemokraternas svek mot principerna om alliansfrihet och kärnvapennedrustning. Säkerhetsläget är nytt så till vida att det är ett ryskt anfallskrig i Europa, men det är knappast en nyhet att Ryssland är en stat med imperialistiska ambitioner. Kärnvapenhotet är, precis som innan, överhängande och existentiellt. Se termen ”nytt säkerhetspolitiskt läge” för vad det är – ett tamt försök att behålla Nato-kritiska väljare inom S.

En annan förklaring är att Nato ger Sverige ”säkerhetsgarantier”. Detta är vilseledande. Nato kan inte garantera Sveriges säkerhet till hundra procent. Nato kan endast höja insatserna och tröskeln för en attack på Sveriges territorium, men riskerar samtidigt att göra fientliga stater som Ryssland mer aggressiva och oförutsägbara.

Det tredje vilseledande påståendet är att Nato är som en hemförsäkring. En hemförsäkring ger dig pengar att bygga upp dit hus efter att det brunnit ned. Nato är snarare världens sämsta brandman, som försöker släcka branden med ett kärnvapen istället för en vattenslang.

Natos trygghet bygger på det falska antagandet att de kan ”garantera” sina medlemmar säkerhet. Ett svensk Nato-medlemskap ökar risken för ett globalt kärnvapenkrig, vilket snarare gör Sverige och världen mindre säkert. Att S tvingar på sina väljare detta beslut är helt oacceptabelt. Socialdemokrater som är emot Nato borde därför söka sig till ett annat parti.

David Gardell

LÄS OCKSÅ: L-toppen vill att Turkiet utesluts från Nato

LÄS OCKSÅ: Biden: Sverige och Finland har USA:s fulla uppbackning