Kärnkraft står för cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.
Kärnkraft står för cirka 30 procent av Sveriges elproduktion. Bild: Stefan Berg

Kärnkraftens fördelar talar för sig själva

Mer kärnkraft kommer att lösa problem som många har, skriver Oscar Jensen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Kärnkraft står för runt 30 procent av Sveriges elproduktion. Det finns sex kärnreaktorer i drift. Under de senaste åren har fyra reaktorer stängts ner. På grund av detta och andra faktorer har elpriserna stigit, vilket är ett problem för många privatpersoner och företag som inte längre har råd med sin elräkning.

Kärnkraft är ett effektivt sätt att producera el och det finns flera faktorer som talar för den här energikällan. Kärnkraft är mer pålitlig än till exempel vind- och solkraft eftersom det inte är väderberoende.

Ett kärnkraftverk producerar också mycket mer energi än ett vindkraftverk. Det krävs en del vindkraftverk för att producera lika mycket el som med bara en kärnkraftsreaktor.

ANNONS

Många kanske säger att kärnkraft inte är säker och att det finns en chans att något går fel och en explosion uppstår. Men sannolikheten att detta sker är väldigt liten och det har bara hänt två gånger.

Flera argumenterar också att kärnkraft är dålig för miljön på grund av kärnavfall. Men även om kärnkraft inte är förnybart är det bättre jämfört med fossila bränslen som olja och kol.

Sammanfattningsvis, finns det många fördelar som visar varför mer kärnkraft behövs och varför mer kärnkraft kommer att lösa problem som många har.

Oscar Jensen, 13 år

LÄS MER:Göteborgs hamn köper del av vindkraftpark till havs

LÄS MER:Här är kärnkraftverket som aldrig användes

LÄS MER:Vattenfall går vidare med kärnkraftsplaner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS