Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Johan Nilsson/TT

Kärnkraften räddar klimatet

En snabb och effektiv åtgärd för att minska klimatkrisen är att se till att fungerande och klimatneutrala kraftverk inte behöver stängas, skriver civilingenjör Lars Wiegert.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Klimatkrisen kan inte vänta på det förnybara. Oskarshamn 3 byggdes på fem år till en kostnad av 47 miljarder kronor (i dagens penningvärde). Ungefär samtidigt byggdes även Forsmark 3, alltså tillsammans 2 200 MW. Detta klarar inte förnybar teknik.

Kostnad för omställning till 100 procent förnybar el uppskattas till 1 600 miljarder kronor, lika mycket som rikets årsbudget. Det förutsätter oprövad teknik, elransonering och mera CO2-utsläpp än i dag. Vattenkraften kan inte ersätta hela Sveriges elbehov när väderberoende energi inte behagar leverera.

Samstämmiga livscykel-analyser visar att kärnkraft har minst klimatavtryck av alla kraftkällor räknat per kWh.

Samstämmiga livscykel-analyser visar att kärnkraft har minst klimatavtryck av alla kraftkällor räknat per kWh. Då räknas hela uranets livscykel från gruvan till graven. Ekonomin är det heller inte fel på om lika villkor utan subventioner och extra pålagor finge råda. Kärnkraften räddar miljontals liv varje år och har dödat ytterst få (Tjernobyl mindre än 100, Fukushima noll). Läs WHO:s rapporter.

Enligt klimatpanelen IPCC måste ökning av kärnkraft ingå för att klara 1,5-gradersmålet. En snabb och effektiv åtgärd för att minska klimatkrisen är att se till att fungerande och klimatneutrala kraftverk inte behöver stängas.

Lars Wiegert

civilingenjör med 40 år i elkraftens tjänst