Kärnkraften är inte säker

Kärnkraft är inte tillräckligt säkert. Tyskland insåg det när de efter olyckan i Japan beslutade att avveckla den, och det är dags att vi gör det med, skriver Tobias Andersson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det var den 28:e mars 1979 när olyckan på Three Mile Islandanläggningen i Pennsylvania, USA inträffade. Operatörerna missbedömde ett antal mätvärden, kärnreaktorn blev utan tillräcklig kylning och den började smälta. Skalet runt reaktorn höll, men bara med en hårsmån och man lyckades undvika en total katastrof. Sju år, senare, den här gången i Sovjetunionen, strax utanför Kiev, förbereddes ett test på anläggningen Vladimir Ilyich Lenin.Testet slutade i en av de värsta kärnkraftsolyckorna någonsin, och minst 4 000 människor miste livet.

Det skulle dröja 22 år innan nästa stora kärnkraftsolycka inträffade, men den här gången inträffade det inte bara en olycka utan tre stycken samtidigt. En jordbävning och efterföljande tsunami slog ut Fukushima Daiichianläggningen i nordöstra Japan. 573 människor dog.

ANNONS

Under totalt 60 år har världen drabbats av 33 kärnkraftsolyckor, åtta av dessa räknas som omfattande. Med andra ord så har en allvarlig olycka inträffat med 7,5 års mellanrum. I år var det åtta år sedan den senaste inträffade. Kärnkraft är inte tillräckligt säkert. Tyskland insåg det när de efter olyckan i Japan beslutade att avveckla den, och det är dags att vi gör det med.

Tobias Adriansson

ANNONS