Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kärnkraft är lönsam i grunden

Vi kommer aldrig att nå hundra procent förnybar el. De som kan lite om elkraftsystem vet att vind och sol varken håller frekvens eller stabilitet, skriver Lars Wiegert.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik

till Örjan, 24/3

Nya kärnkraftverk har råd att betala de nya säkerhetskraven, tillkomna på politisk väg trots att de inte behövs i svenska reaktorer. Merkostnaden rör sig om tre miljarder, så nya reaktorer kanske når upp till 50 miljarder att bygga. Det är ändå en spottstyver jämfört med de tusentals miljarder som en omställning till hundra procent förnybar el skulle kosta.

Ju mera kärnkraft vi behåller, desto mera vind och sol klarar nätet att ta emot.

Men vi kommer aldrig att nå hundra procent förnybar el. De som kan lite om elkraftsystem vet att vind och sol varken håller frekvens eller stabilitet. Det finns inga batterier i hela världen som kan förse landet med el längre än några minuter och vattenkraften är redan fullt utbyggd.

Problemet med lönsamheten beror på de ensidiga subventionerna som gör att elen får alltför lågt rörligt pris, som drabbar även vindkraft, där det också klagas på för lågt elpris. Mest optimalt för både kund och producent blir det med väl avvägd mix av kraftslag på lika villkor. Ju mera kärnkraft vi behåller, desto mera vind och sol klarar nätet att ta emot.

Lägsta elpris hade vi när Vattenfall var statligt verk, trots att det under 15 år byggdes tolv reaktorer. Då fick vi det fossilfria elsystem vi har i dag, som är vad klimatet behöver.

Lars Wiegert

civilingenjör elkraft