Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbankens chef Stefan Ingves. Bild: Claudio Bresciani/TT
Riksbankens chef Stefan Ingves. Bild: Claudio Bresciani/TT

Känns som att Riksbanken missat tåget

Riksbanken borde få ett bredare uppdrag än bara inflationsmålet, skriver Kjell Österberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En gång i tiden höjde man räntan för att dämpa en ekonomi som drev upp priserna och sänkte räntan för att stimulera en ekonomi in i en lågkonjunktur. När fastighetspriserna för något år sedan nådde rekordhöjder (då det var närmast kostnadsfritt att låna pengar) stirrade sig riksbanken sig blind på att inflationen var klart under 2 procent. De fortsatte att rulla tummarna, varpå amorteringskrav infördes för att lugna ner marknaden.

Nu planerar man att höja räntan vilket indirekt kan stärka kronan gentemot dollarn och därmed ge en långsam effekt på prisutvecklingen men däremot en omedelbar och kraftfull effekt på ekonomin i många hushåll.

Riksbanken borde få ett bredare uppdrag än bara inflationsmålet för att parera svängningar i prisutveckling och konjunktur. Just nu känns dess agerande som att några missat tåget och försöker springa ikapp det.

Kjell Österberg

LÄS OCKSÅ: Riksbanken drev på lånefesten – nu betalar alla

LÄS OCKSÅ: Inflationen steg till 9 procent i augusti

LÄS OCKSÅ: Experten: Därför blir det inte lika illa som vid 90-talskrisen