Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är det på ett underlag likt den här bilden politikerna har fattat beslutet, undrar insändaren. Bild: Jernhusen/Stadsbyggnadskontoret
Är det på ett underlag likt den här bilden politikerna har fattat beslutet, undrar insändaren. Bild: Jernhusen/Stadsbyggnadskontoret

Känn sorg för Göteborg

Man kan raljera över aningslösa politiker, men i grunden känner man vanmakt och förtvivlan över hur vår stad förstörs, skriver Kenneth.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi är många som numera skäms över att vara göteborgare. Men det finns trots allt en viss tröst i eländet: förstörelsen av staden sker i huvudsak under jord, även om åtgärderna ovan mark vid Haga och Korsvägen kan vara nog så besvärliga under byggtiden.

Men nu tar sig stadsförstörelsen mer brutala uttryck. Nyligen godkände Kommunfullmäktige detaljplanen för området norr om Centralstationen, med ett antal monstruösa höghus på en mycket begränsad yta. De grovt vilseledande illustrationerna från Jernhusen/Stadsbyggnadkontoret visar de enorma husen insvepta i en försonande dimma – är det på sådant underlag politikerna har fattat beslutet?

Vilken värld lever man i när man år 2021 tror att några höga hus sätter en stad på världskartan?

Att moderater och liberaler står och bugar pannorna blodiga inför bygg- och fastighetsmaffian behöver väl ingen förvåna sig över. Men inte trodde man att ens en moderat kan säga något så naivt – för att använda ett milt uttryck – som ”… det här är en kväll då Göteborg på allvar tar ett steg mot att bli en internationell storstad”. Vilken värld lever man i när man år 2021 tror att några höga hus sätter en stad på världskartan?

Men Socialdemokraterna? Partiet som säger sig vilja värna traditionella värden i staden? De kanske tror att om man klär kolosserna med panel i Falu rödfärg med vita knutar så blir det fint? Annars får man väl tal ta till lite bågformer och spröjsade fönster. Och hur miljöpartisterna tänker är det svårt att förstå sig på. Men kvarteret ska ju tydligen innefatta även en Västlänksstation, och allt som har med tåg att göra är ju bra, eller? Och storskaliga projekt tycks ju ligga partiet varmt om hjärtat.

Nåväl, man kan raljera över aningslösa politiker, men i grunden känner man vanmakt och förtvivlan över hur vår stad förstörs. Att bygg- och fastighetsgrabbarna vill bygga högt och centralt ingår i spelet – deras uppgift är att tjäna pengar, även om det ibland lindas in i floskler om samhällsnytta och värden för staden.

Men våra politiker borde ju balansera och stå emot vinstintressena och se till stadens och dess invånares bästa – varför gör de inte det?

Kenneth

LÄS MER: Grönt ljus för höghus vid Centralen – ”En historisk kväll”

LÄS MER: Behöver Centralen verkligen ett Manhattan?