Kärnkraftverken O1:an och O2:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
Kärnkraftverken O1:an och O2:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Bild: Adam Ihse/TT

Kärnkraft behövs för elproduktionen

Sverige riskerar bli ett B-lag vad gäller elförsörjningen, skriver Einar Fjellman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik till Lars Lindskog, 24/10

Lars Lindskog beskriver bara halva sanningen om vad som hände sedan elmarknaden avreglerats 1996. Nya regleringar i strid ström gjorde att den så kallade avregleringen blev ungefär så långt bort man kan komma från en fri marknad.

Tankeförbud, kärnkraftsskatt, enorma subventioner till vindkraft, myndighets­stöd till vindkraft, så kallade energiöverenskommelser om förnybar el har under tre årtionden kommit och gått och förstört en marknad som nu mest liknar den planhushållning som Sovjet och dess lydstater en gång tillämpade.

På en sådan marknad kan nästan vilka stolligheter som helst inträffa, till exempel förtida nerläggning av fullt fungerande och moderniserade kärnkraftverk, hittills Barsebäck 1 och 2, Oskarshamn 1 och 2 och beslutade Ringhals 1 och 2.

ANNONS

Svenska Kraftnät varnar nu för kommande elbrist i södra Sverige om ytterligare kärnkraft läggs ner. Det är inte bara M, KD och SD som till sist inser allvaret. Liberalerna har sedan länge förordat satsning på kärnkraft som den enda utsläppsfria elproduktion som kan rädda landet från att degraderas till B-lag vad gäller elförsörjning.

Einar Fjellman

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS