Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan i dag söker sig tusenfaldiga skaror till denna livets källa, menar insändarskribenten. Bild: Jonas Lindstedt
Redan i dag söker sig tusenfaldiga skaror till denna livets källa, menar insändarskribenten. Bild: Jonas Lindstedt

Jonsered i våra framtidshjärtan

Låt oss samfällt värna, vårda och bygga vidare på den ekologiska helhet som under seklers gång har funnit fram till sin unika form, skriver Lars Josefsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nog finner vi idyller och innerliga platser här och var, men få oaser mäter sig med Jonsered. Tolv pendeltågminuter bortom vårt regioncentrum öppnar sig upplevelseporten till en kulturhistorisk juvel omspunnen av den EU-skyddade mångfaldsmiljön.

Dessa rader föds när Partille kommun ännu en gång utmanar Länsstyrelsen och domstolarna med viljan att stöpa om den månghundraåriga allévägen fram emot Jonsereds Herrgård och här förvandla stallet till ett flerstjärnigt hotell.

Jonsereds Herrgårdsmiljö är den levande sagan.

Redan i dag söker sig tusenfaldiga skaror till denna livets källa. Innerligen gärna önskar vi att än flera ska finna vägen hit. För att historiens vingslag lever i den tätt växande ekallén; för att oräkneliga växter och djur (ännu) finner sina goda levnadsbetingelser här. Kort och gott för att Jonsereds Herrgårdsmiljö är den levande sagan.

Ändå försöker vår kommun ännu en gång förvandla stallet till ett hotell – fastän goda övernattningsmöjligheter redan bjuds i en av Jonsereds forna fabriksbyggnader. Ska vi gråta – eller månne skratta – när planer finns för att reservera några hotellsviter för hotade fladdermöss och att detta har basunerats ut som miljöförebildligt.

Framtidsbönen till min kommun blir denna: tänk om och tänk nygammalt rätt. Låt oss samfällt värna, vårda och bygga vidare på den ekologiska helhet som under seklers gång har funnit fram till sin unika form. Låt vår makalösa oas inspirera allom till ett förebildligt framtidstänkande.

Därför pausar vi förstås vår promenad – eller måhända remmalagsresa – när vi når fram till den flersekelåriga ekallén. Här gottar vi oss en god stund, begrundande de flera hundra arter som lever i vart och ett av de enorma träden. Efter ett bra tag – eller flera – njuter vi oss vidare till trädgårdsoasen. Här lär vi oss ännu mycket mera om allas vår gåva till framtiden.

Lars Josefsson, naturbesjälad politiker

(Insändarskribenten sitter i Partille kommunstyrelse för Vänsterpartiet)

LÄS MER: Nytt förslag om breddad väg till Jonsereds herrgård