Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kronprinsessan har under de senaste två åren gjort landskapsresor för att bekanta sig med invånarna i varje län i Sverige. Jag är övertygad att de flesta hon mötte, och det var många, sade ”du” till kronprinsessan, skriver insändarskribenten.
Kronprinsessan har under de senaste två åren gjort landskapsresor för att bekanta sig med invånarna i varje län i Sverige. Jag är övertygad att de flesta hon mötte, och det var många, sade ”du” till kronprinsessan, skriver insändarskribenten.

Jag tror att kronprinsessan vill vara ”du” med alla

Självklart får man säga ”du” till kronprinsessan. Troligtvis är det vad hon själv önskar, skriver Bertil Lindström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

18/7 Förskräckligt att säga ”du” till prinsessan

Som gammal trogen rojalist, 88 år gammal, vill jag bara säga att det var ett synnerligen dumt att skriva i en insändare att man får inte säga du till kronprinsessan Victoria. Kungen kallar sitt valspråk ”För Sverige i Tiden”. Det valspråket skulle klinga illa om man inte fick säga du till medlemmarna i kungliga familjen.

Naturligtvis skulle kungen vara undantagen eftersom Hans Majestät är statschef och den främste medborgaren i landet Sverige.

Mötte folket

Kronprinsessan har under de senaste två åren gjort landskapsresor för att bekanta sig med invånarna i varje län i Sverige. Jag är övertygad att de flesta hon mötte, och det var många, sade ”du” till kronprinsessan. Dessa landskapsvandringar blev mycket uppskattade. Det var ingen kunglig ståt utan kronprinsessan kom som en vanlig svensk ung dam (kanske medelålders) till respektive ort. Hon gick långa vägar, cyklade, åkte kanot och även ångbåt och hon fick möta det svenska folket som en av folket. Och ”du” var tilltalsordet.

Det där med att inte säga du till kungen finns en gammal berättelse om en dalmas som var känd för att säga ”du” till alla. 1898 var den dåvarande kronprins Gustaf (senare kung Gustaf V) på besök i Dalarna och mötte den frispråkige dalmasen. Kronprinsen frågade om det var sant att han sade du till alla? Han svarade frimodigt: ”Ja, till alla utom till dig och far din”.

God representant

Vid ett tillfälle var kronprinsessan Victoria gäst hos teatern ”Glada Hudik”. En av deltagarna i föreställningen spelade Elvis Presley och presenterade sig för kronprinsessan som ”kingen”, Elvis Presley. Victoria fann sig och sade ”min pappa är också kung”. Det visar att kronprinsessan är snabb med repliken men framför allt att hon är en god representant inför framtiden för det Svenska folket.

Bertil Lindström