Ett rimligt patientantal på min avdelning är fem patienter per sjuksköterska då de kräver stor omvårdnad och komplexa läkemedel. Jag har 16 patienter. Mina patienters anhöriga ringer klockan 15 och undrar hur mamma eller pappa mår, men jag har inte ens hunnit in till dem under hela mitt pass, skriver insändarskribenten.
Ett rimligt patientantal på min avdelning är fem patienter per sjuksköterska då de kräver stor omvårdnad och komplexa läkemedel. Jag har 16 patienter. Mina patienters anhöriga ringer klockan 15 och undrar hur mamma eller pappa mår, men jag har inte ens hunnit in till dem under hela mitt pass, skriver insändarskribenten. Bild: Bertil Ericson / TT

Jag hoppas ingen dör för jag hinner inte ta hand om mina patienter

Vi behöver söva patienter på iva för att vi inte har personal som kan ta hand om dem när de är vakna. Vi ger fel läkemedel för huvudet fungerar inte längre, skriver Maria Cronholm.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Vet inte om din artikel gör mig mest arg, rädd, eller om jag tippar över till likgiltighet, Per-Ola. Dessa ord endast kan komma från någon som aldrig träffat en sjuksköterska, aldrig behövt vård, eller för den delen har en ringaste aning om vad jobbet innebär.

Texten innehåller flera felaktigheter. Nyutexaminerade kan visst få jobb. Nyanställningblockaden hävdes den 4/6. Dock kvarstår anställningsprövningen från sjukhusledningen, det är inte Vårdförbundets fel, det är ledningen och politikernas. Du har också fel när du skriver att det inte går att möta kravet om arbetstidsförkortning då vi jobbar i team. Vi jobbar redan nu väldigt olika timmar så de argumentet föll pladask det med.

ANNONS

Du skriver även att det drabbar patienterna att vi går ut i strejk. Nu ska jag berätta för dig hur det ser ut i dag i min verklighet.

På en tidigare arbetsplats jag var på var ett rimligt patientantal på min avdelning är fem patienter per sjuksköterska då de kräver stor omvårdnad och komplexa läkemedel. Jag hade 16 patienter. Mina patienters anhöriga ringde klockan 15 och undrade hur mamma eller pappa mår, men jag hade inte ens hunnit in till dem under hela mitt pass.

Endast 8 av avdelningens 20 patienter hann få komma upp ur sängen till lunchen. Patienterna i korridorerna hade ingen larmklocka så de fick kastrull och stekspade att larma med.

Det var bättre när vi hade 4-salar i stället för enkelrum för nu kan patienterna inte ha koll på varandra om någon behöver hjälp. Vi behövde söva patienter på iva för att vi inte hade personal som kan ta hand om dem när de är vakna. Vi gav fel läkemedel för huvudet fungerade inte längre.

Det händer att jag jobbar dubbelpass och att jag sedan ska vara tillbaka på jobbet 8 timmar senare till nästa pass. Jag hoppas ingen dör för jag hinner inte ta hand om mina patienter.

ANNONS

Men du tycker att konflikten är Vårdförbundets fel, Per-Ola? Att vi tvingas dra i nödbromsen på detta sätt är sjukhusledningen och politikernas fel. Konflikten tar vi både för sjuksköterskorna och för patienterna.

Att skriva att “det är fel av Vårdförbundet att ta patienterna och deras hälsa som gisslan” är både osmakligt och elakt. Vi försöker bara rädda oss själva och patienterna.

Maria Cronholm Specialistsjuksköterska Barn Akutmottagning Barn Östra Sjukhuset Förtroendevald på Vårdförbundet

ANNONS