Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Bildt. Bild: Henrik Montgomery/TT
Carl Bildt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jag förstår norrmännens ilska efter Carl Bildts uttalande

Svenska historieböcker berättar fortfarande inte hela sanningen om svenska regeringens agerande under andra världskriget, skriver Marie Myrhage.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Norrmännen rasar över Carl Bildts uttalande om Sveriges försvar under andra världskriget. Jag förstår norrmännen.

När Danmark och Norge blev invaderade av nazisterna valde Sverige fortsatt samarbete med tyskarna – som fick tillträde till vårt land, våra råvaror och vår tillverkningsindustri så de härigenom kunde bygga bilar, båtar tanks och vapen.

Som betalning fick svenskarna enorma mängder guld, guld som det finns misstankar om att tyskarna stulit av mördade judar och ockuperade länder.

Svenska regeringen kände tidigt till tyska regeringens massutrotning av judar. Trots detta tog man emot guldet och dessutom använde man detta guld till att bygga upp den svenska välfärden. Om Sverige istället agerat mot tyskarna skulle kriget troligen slutat betydligt tidigare och kanske fler judar sluppit Förintelsen.

Det är dags för Socialdemokraterna att göra upp med sitt partis nazistiska förflutna. Svenska folket har rätt att få veta!

Svenska historieböcker berättar fortfarande inte hela sanningen om svenska regeringens agerande under andra världskriget. Det är dags att skriva om historieböckerna.

Marie Myrhage

LÄS MER: Bildt retar upp Norge med tweet om kriget

LÄS MER: Sverige – den eviga oskuldens land

LÄS MER: Recension: ”En svensk tiger” av Aron Flam

LÄS MER: Fredsdagen 75 år – här firar göteborgarna att nazisterna gett upp