Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krav på vaccinpass har väckt protester i flera länder, som till exempel i Frankrike.  Bild: Francois Mori
Krav på vaccinpass har väckt protester i flera länder, som till exempel i Frankrike. Bild: Francois Mori

Jag är en av dem som ska ställas vid skampåle

Snart införs vaccinpass. Vi är inte lika i samhället längre, skriver signaturen En helt vanliga människa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är en av dem. Tidigare var jag bara en vanlig människa och medborgare, mor, fru, kvinna, dotter, väninna. Trevlig och uppskattad för den jag är. Jag bryr mig om andra och har aldrig skickat mina barn till förskolan ens med en enkel förkylning. Jag bryr mig om min kropp, äter sunt och har sällan varit sjuk.

Men nu. Nu är jag att betraktas som ”pestsmittad”. Det finns anledningar till att jag valt att inte vaccinera mig, vilket jag har rätt att inte behöva förklara för andra. Jag är inte rädd, och jag tänker inte vaccinera mig för någon annans skull. Jag har gjort massor för andra människor genom mitt liv; men det här, det gör jag inte.

LÄS MER: Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

Hela synsättet är skrämmande. Snart införs vaccinpass. Det exkluderar människor från att vistas på vissa ställen, oavsett hur skötsamma de är med sin egen hälsa. Vi är inte lika i samhället längre.

Vad väntar runt nästa hörn? Ska jag få en lapp skickad hem till mig som jag ska bära synlig när jag vistas i samhället, så att andra människor kan byta trottoar eller kanske till och med spotta på mig?

LÄS MER: FHM behandlar antivaxxare med silkesvantar

Det börjar i liten skala där vi lyssnar utan att ifrågasätta. Förhoppningsvis slipper vi att det urartar. Kanske bör fler ifrågasätta vad vi blir indragna i, och inte bara lovorda det som bestäms över våra huvuden.

En helt vanlig människa

LÄS MER: FHM: Detta gäller med och utan vaccinpass

LÄS MER: Tegnell: Fortfarande frivilligt att ta vaccin

LÄS MER: M: Inför vaccinpass även på restauranger