Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ja till en blandad och likvärdig skola

Att skola in sina barn i en särskild livsåskådning ska inte ske under skoltid. Skolan är till för barnen - inte föräldrarna, skriver signaturen Leif.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I en artikel nyligen på GP Debatt försvaras de religiösa skolorna av Hedvig Bernitz. Huvudargumentet är att Europakonventionen stöder dessa skolors existens.

I konventionen står att föräldrar har rätt att skola in sina barn i en livsåskådning, men det står ingenstans att detta ska ske under skoltid i den allmänna, obligatoriska och skattefinansierade skolan. Det kan ske på många sätt, till exempel i hemmet, föreningar, koranskolor, söndagsskolor, ja i princip överallt utom i den allmänna, obligatoriska och skattefinansierade skolan. Den är till för barnen – inte föräldrarna.

Men det allvarligaste är att barn med olika bakgrund och åsikter separeras från varandra utifrån föräldrarnas livsåskådning. Vi borde i stället arbeta för en blandad och gemensam skola – inte det motsatta.

Det behövs en diskussion om det marknadsstyrda friskolesystemet överhuvud taget. Många års erfarenhet av detta system visar att det är en garant för en ökad skolsegregation. På sikt borde det ersättas av en statlig organiserad skola för likvärdighetens skull, men med utrymme för olika variationer inom ett sådant statligt system.

Leif