Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dessa ungdomar har inga företags vd:ar att se upp till, ingenjörer eller andra förebilder – de ser föräldrar som försöker överleva från månad till månad, menar insändarskribenten. Bild: Elisabeth Alvenby

Invånarna från förorterna måste in de politiska finrummen!

Om vi ska lösa problematiken i förorterna är det dags att få in invånarna från förorterna i de politiska finrummen!, skriver ”Högt uppsatt tjänsteman som aldrig glömmer vart hen kommer ifrån, förorten”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En hudterapeut kan inte besiktiga en bil? På samma sätt kan inte politiker utan erfarenhet av livet i förorten lösa gängkriminaliteten. Att tro detta är otroligt naivt. Hur många politiker har vi som kommer från dessa miljöer? Noll. Diskussionerna, med fina akademiska meningar, i pampiga konferensrum i innerstaden – slöseri med tid och skattepengar.

Förorterna har fostrat många kloka människor – entreprenörer, höga tjänstemän, men också intelligenta personer som arbetar i Volvos fabriker (underskatta inte dem utan ett diplom). Ingen väljer den politiska banan, eftersom man inte har förtroende för politikerna, men även för att man inte vill att de initiativ och idéer man har för förorterna ska vara politisk bundna till något parti. Värdet av arbetet är viktigare än framgången.

Ha diskussionen i en föreningslokal där problemet rent geografiskt huserar.

Ha diskussionen i en föreningslokal där problemet rent geografiskt huserar. Lyssna på invånarna. De flesta vill faktiskt se hårdare tag, men framförallt vill de se ett proaktivt arbete som startar 15 år innan ungdomarna hamnar snett. Dessa ungdomar har inga företags vd:ar att se upp till, ingenjörer eller andra förebilder – de ser föräldrar som försöker överleva från månad till månad. Det är skillnaden mellan varför de hamnar i fängelse (jakten på snabba cash, för hur tjänar man pengar annars?), medan vissa politiker hamnar i en 27-miljoners kåk i stadsdelen där hen fostrats omringad av akademiker och tjänstemän.

Om vi ska lösa problematiken i förorterna är det dags att få in invånarna från förorterna i de politiska finrummen!

Högt uppsatt tjänsteman som aldrig glömmer var hen kommer ifrån – förorten