Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Inte smutskastning utan fakta

Avsikten är inte att svärta ner djurbönder. Folk tycker och äter olika men de ska också känna till att det finns en verklighet bortom marknadsföringen av kor på gröna ängar, skriver signaturen Urban.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik

till Kerstin Herbertsson, 11/5

Avsikten är inte att svärta ner djurbönder. Folk tycker och äter olika men de ska också känna till att det finns en verklighet bortom den vilseledande bild som marknadsföringen visar upp av kor på gröna ängar som exempelvis Sommar i Bregottfabriken. Det är svårt att inte agera när en tredje part som inte kan föra sin egen talan hamnar i kläm och fråntas rätten till sin frihet, sin avkomma och sitt liv.

Du undrar hur jag kan få en betesperiod från maj till oktober till endast tio procent om året. Lagen kräver för en mjölkproducerande ko i södra Sverige som du vet 120 dygn. Jordbruksverkets föreskrifter fastslår att om kon varit ute i sex sammanhängande timmar är kravet uppfyllt för det dygnet.

Sextimmarsregeln är till för att skapa flexibilitet så att djurägaren kan bestämma efter väderlek och arbetsförhållanden på gården i övrigt. Därav min kommentar om bekvämlighet för djurskötaren. Dessutom kan mjölkproduktionen bli lägre när korna inte får i sig lika mycket kraftfoder. För en bonde som uppfyller minimikravet blir utevistelsen 120 dygn gånger sex timmar, det vill säga 720 timmar, av årets totala 8 400 timmar. Blir inte ens tio procent.

Detta är inte smutskastning utan fakta.

Urban