Det borde finnas begränsade öppettider när man kan söka lån online, tycker insändarskribenten.
Det borde finnas begränsade öppettider när man kan söka lån online, tycker insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Inte skolan som bäst kan bidra till att minska ungas skulder

Man kan kanske lägga en spärr så att inga lån beviljas om inte låntagaren har vissa inkomster, skriver Gun Britt Rinderos.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Johan Agerman skriver i söndagens GP Debatt att han önskar att riksdag och regering ska se till att skolan får mer tid för att lära unga mer om privatekonomi och det kan jag hålla med om. Men vad ska vi ta bort i kursplanerna för att ge plats för mer privatekonomi?

Ett snabbare, och kanske enklare sätt att minska ungas skulder hos Kronofogden skulle kunna vara att lägga större ansvar på kreditinstituten för att se till att deras låntagare har så pass bra ekonomi att de mäktar med att betala tillbaks sina lån. Man kan kanske lägga en spärr så att inga lån beviljas om låntagaren inte har en årsinkomst motsvarande minst 110 000 kronor (existensminimum x 1,5)? Eller begränsa ”öppettiderna” för att ta lån via Internet till tider då våra storbanker har öppet på sina kontor? Då minskar vi risken att någon tar ett lån under påverkan av ”kamrater” eller droger.

ANNONS

Jag tycker också att om en långivare beviljar lån till personer som saknar betalningsförmåga, så får långivaren själv stå sitt kast och ta förlusten.

Gun Britt Rinderos

LÄS MER:Så får du ekonomin att gå ihop som student

LÄS MER:Miljardärerna som hade allt – men föll från tronen

LÄS MER:Så blev Zenitha hemlös i trygga landet lagom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS