Inte rimligt med flerbarnstillägg

Behövs barnbidraget, och framför allt, är det vettigt med flerbarnstillägg? skriver signaturen Mamma.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Barnbidraget infördes år 1937. Anledningen var att stimulera barnafödandet för att möta problemen med en åldrande befolkning. Den tanken var säkert helt rätt vid den tiden, men hur är det i dag år 2019? Behövs barnbidraget, och framför allt, är det vettigt med flerbarnstillägg?

Min uppfattning är att det är ett slöseri med våra skattepengar som i stället kan användas bättre. I dag erhålls flerbarnstillägg vid barn nummer två med 150 kronor, vilket sedan ökar till 848 kronor per barn vid sex stycken barn (första barnet undantaget). Kostar det mer när barn nummer två kommer till världen? Kostar det mer när barn nummer sex kommer till världen?

ANNONS

Rimligtvis innebär första barnet den högsta kostnaden för familjen. Det är då allt behöver införskaffas som barnvagn, säng, kläder, skor etcetera. När barn nummer två kommer till världen finns redan alla nödvändiga saker som barnet kan ärva.

Så hur resonerar vi när vi delar ut mer i bidrag när det faktisk bör bli billigare? Och varför ska våra skatte­pengar gå till familjer som väljer att få många barn? Skattepengar är en begränsad resurs och vi har så många områden som ­behöver prioriteras i dag.

Avskaffa flerbarnstillägget nu!

Mamma

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS