Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägg några ören på kommunalskatten och låt alla åka utan färdbevis med Västtrafiks fordon, föreslår insändarskribenten. Bild: Sanna Tedeborg
Lägg några ören på kommunalskatten och låt alla åka utan färdbevis med Västtrafiks fordon, föreslår insändarskribenten. Bild: Sanna Tedeborg

Inte med inhägnade hållplatser som vi stoppar fuskåkare

Det verkar ju vara av högsta prioritet att stoppa fuskåkarna, hur det än påverkar andra funktioner och service för oss "vanliga" medborgare, skriver signaturen S Zetterström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag har en bättre idé än att bygga burar runt hållplatserna! Stäng och lås alla dörrar på bussarna och spårvagnarna så garanterar jag att Västtrafik slipper alla fuskåkare!

Det verkar ju vara av högsta prioritet att stoppa fuskåkarna, hur det än påverkar andra funktioner och service för oss "vanliga" medborgare. Åtminstone får man det intrycket när man hör om det så fullständigt verklighetsfrämmande förslaget om att bygga burar runt hållplatserna för att förhindra fuskåkare.

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Hägna in hållplatser för att stoppa tjuvåkning

Tanken med att bura in resenärerna är väl att det ska sitta en vakt vid burens ingång som ser till att resenären har godkänt färdbevis. Eller?

Med fullständigt hermetiskt tillslutna fordon (låsta dörrar) skulle Västtrafik faktiskt slippa en hel del kostnader. Det behövs inga burar och man behöver inte heller bestraffa fuskåkarna. Biljettsystemen kan avskaffas, biljettkontrollanterna kan sägas upp och underhåll av hållplatserna kan avskaffas. Ja, dessutom blir det helt underbart för förarna att slippa en massa jobbiga resenärer.

Man kan förstås även tänka sig en annan lösning som tillåter att både fuskåkare och andra resenärer enkelt och smidigt får åka kollektivt: Lägg några ören på kommunalskatten och låt alla åka utan färdbevis med Västtrafiks fordon.

Även den lösningen gör att biljettsystemet kan skrotas och kontrollanterna kan tas bort eller få andra uppgifter, varför inte som informations- och turistguider? De kan åka med på fordonen och locka resenärerna till intressanta platser och evenemang. Fri kollektivtrafik kanske till och med kan hjälpa en och annan pendlare att ställa bilen hemma, till gagn för både plånboken och miljön.

S Zetterström

LÄS OCKSÅ: Fackets kritik mot påstigning fram: ”Förare är inte vakter”

LÄS OCKSÅ: Alla hållplatser i Göteborg ska bytas ut

LÄS OCKSÅ: Efter kritiken: Fem hållplatser blir omlottzoner