Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Frank Tilley
Bild: Frank Tilley

Inte lätt räkna ut sina klimatutsläpp

Vi ska numera vara klimatsmarta, och det ligger högt upp på den politiska agendan. Jag tänkte räkna ut mina totala klimatutsläpp, koldioxid, med hjälp av någon kalkylator på nätet. Lättare sagt än gjort, skriver signaturen Klimatsmart, vet ej.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag fann snabbt tre stycken och är inte imponerad. Resultaten skiljer sig mycket åt, och de olika undersökningarna verkar fokusera på olika områden, till exempel veganskt eller energiförbrukning. Hur det viktas i resultatet är svårt att veta.

Mina resultat spände från 4,3 ton till 8,3 ton. Man kunde kanske hoppats att en så här viktig fråga skulle hanteras seriöst från statens sida, men icke.

Denna undersökning gör inga anspråk på vetenskap, men ger en liten indikation på tillståndet.

l klimatkontot.se. Bakom denna kalkylator står IVL Svenska Miljöinstitutet, ett fristående forskningsinstitut. Mitt resultat: 4,3 ton. Verkar mest noggrann, med flera och mer exakta frågor.

l klimatkalkylatorn.se. Framgår inte vem som står bakom kalkylatorn, men det finns en logga från WWF och Stockholm Environment Institute. Mitt resultat: 8,5 ton. Frågade inte ens om min totala elförbrukning, som i mitt fall är väldigt låg.

l svalna.se. Utvecklats i samarbete med Göteborgs stad med finansiellt stöd från Västra Götalandsregionen och Chalmers. Mitt resultat: Ej gjort testet. Kräver inloggning och i användarvillkoren står det ”Funktionen tillhandahålls via Tink AB och innebär att du ger Tink uppdraget att hämta uppgifter från din bank”. Där avbryter jag av ren självbevarelsedrift.

Klimatsmart, vet ej