Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte förbjudet att elda

Miljöförvaltningen utreder varje ärende med problematisk vedeldning för sig och tar hänsyn hur ofta, i vilken omfattning och på vilket sätt eldningen sker, skriver Kristina Frisén, enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

8/2 Förbjud myseldningen i brasor hemma!

I Göteborg finns inte finns något förbud mot att elda hemma i öppna spisar, braskaminer etcetera. På goteborg.se finns de regler och råd som gäller. Miljöförvaltningen utreder varje ärende med problematisk vedeldning för sig och tar hänsyn hur ofta, i vilken omfattning och på vilket sätt eldningen sker.

Vi uppmanar alltid den som lämnat in klagomålet att först tala med sin granne. I många fall löser det faktiskt problemet, då den som eldar inte alltid är medveten om att det kan störa.

Vid eventuell fortsatt utredning ser vi om eldningen görs rätt utifrån lagen, alltså miljöbalken. Om det bedöms vara en olägenhet för människors hälsa kan vi förelägga den som eldar att minska eldningen eller att elda på ett annat sätt. Miljöförvaltningen kan också förbjuda den enskildes eldning.

Det går att lämna in ett anonymt klagomål. Det kan dock vara svårt för miljöförvaltningen att göra en effektiv utredning utan att veta vem anmälaren är.

Kristina Frisén, enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad

LÄS MER: Guide: Så väljer du ett stormkök

LÄS MER: Så här är västsvenskens drömboende

LÄS MER: Emelie är landets enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev