Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Anderssons krönika
Lena Anderssons krönika "Hungrar barnen är det föräldrarnas fel” har väckt debatt den senaste veckan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inte föräldrarna det är fel på, Lena Andersson

Hon försvarar en uppenbar och orimlig ekonomisk snedfördelning av resurser, skriver Christina Abrahamsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är förmånligt att vara rik i Sverige, ingen arvsskatt, gåvoskatt, fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Med Tidöregeringen sänks skatten för de allra rikaste. Sverige har fler dollarmiljardärer per capita än något annat land i världen.

Samtidigt ska vanligt folk hålla nere lönekraven. Samtidigt tvingas Sveriges kommuner säga upp patientnära sjukhuspersonal, lärare avskedas och man jagar personer med funktionsstöd på småsummor.

Nu börjar till och med borgerliga ledarskribenter och krönikörer känna avsmak, man har nått till vägs ände. Förutom Lena Andersson förstås för hon ger sig ut att försvara en uppenbar och orimlig ekonomisk snedfördelning av resurser och skyller barnfattigdom på försumliga föräldrar (SvD 20/5) .

Hon bortser helt från att livsmedel och hyrorna höjts samtidigt som antalet personer med låglönejobb blir fler. Renovering på grund av eftersatt underhåll i en hyresrätt kan ge upp till 60-procentiga hyreshöjningar, underhåll som redan är betalat via hyran varje månad. Addera sen historiskt höga höjningar vid årets hyresförhandlingar samtidigt som fastighetsägarna skanderar att nästa år blir kraven ännu högre. Fastighetsbolagen passar på att höja, precis som ICA-handlarna för man kan ju inte kräva att de ska äta havregryn, eller?

Om du Lena lovar att läsa Rädda Barnens rapporter om barnfattigdom, lovar jag att hålla isär dina politiska åsikter (där jag gissar att Ayn Rand är din favorit och tesdrivande politiska mentor) från ditt författarskap, för jag läser dina romaner med glädje.

Christina Abrahamsson

LÄS OCKSÅ: Andersson om debatten om hungriga barn: ”Föraktfullt”

LÄS OCKSÅ: Om de fattiga inte har mat, ge dem ris vettja!

LÄS OCKSÅ: Sluta vara så grötmyndig, Lena Andersson