Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten vet inte vilket parti hon ska rösta på i valet.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Insändarskribenten vet inte vilket parti hon ska rösta på i valet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Inget parti har en riktigt hållbar politik

I år är det riksdagsval och som det ser ut nu är inget av riksdagspartierna något alternativ för mig, skriver Marie Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi bor på en planet med begränsade resurser. Det innebär att vi måste anpassa vår livsstil och konsumtion efter tillgången på dessa resurser, inte tvärtom. En logik som för många är självklar, men uppenbarligen inte för tillräckligt många för att någon ledande politiker ska våga lyfta frågan.

Inte ens i en tid då det otvetydigt står klart att de pågående klimatförändringarna är orsakade av mänskliga aktiviteter, i en tid då Sveriges regering desperat ställer sig över den miljölagstiftning vi har för att rädda industrin, och i en tid då barn och unga lider av ångest över hur deras framtid kommer att se ut.

LÄS MER: Höj skatten på koldioxid – bästa sättet rädda klimatet

Det är oroväckande hur få människor som ifrågasätter eller ens reflekterar över dagens slit-och-släng-samhälle med ohållbara konsumtionsmönster. Det pratas ständigt om den växande efterfrågan på olika saker som till exempel el, bilar, bostäder och elektronik. Saker som ska vara nya och hållbara samtidigt.

De lösningar som presenteras handlar i sin tur om att vi måste bygga ut kärnkraften, vindkraften och andra energikällor. Intensifiera skogsbruket för att öka virkesproduktionen och öppna fler gruvor för att utvinna mer metaller. Detta yttrar sig i praktiken genom att vi förstör mer och mer av de naturmiljöer som utgör hem för alla andra djur vi delar denna planet med. Samma naturmiljöer som förser oss med frisk luft, rent vatten, klimatreglering och andra livsnödvändiga tjänster.

LÄS MER: Ingen ska uteslutas när vi ställer om för klimatet

Bland annat skövlas de sista naturskogarna på grund av att det råder virkesbrist och ett flertal företag ansöker om tillstånd för djuphavsgruvdrift vilket visar hur vansinnig jakten på naturresurser har blivit. Bara för att vi människor hela tiden ska ha nytt och mer.

I år är det riksdagsval och som det ser ut nu är inget av riksdagspartierna något alternativ för mig. Jag anser att det saknas en politik som är hållbar på riktigt. Vem ska jag rösta på?

Marie Karlsson

LÄS MER: "Kärnkraft och gas hållbar övergång i EU"

LÄS MER: Långt ifrån slut på dramatiken i politiken