Replik
29/12 Vart tog krögarnas pengar vägen?
I en insändare påstår undertecknaren att restauranger skulle vara en plats för stor smittorisk och att ägarna ”skurit guld med smörkniv” och därför borde klara nuvarande kris utan stöd.
För det första har skribenten helt missat att Anders Tegnell flera gånger berömt just restauranger för arbetet med att minska smittspridningen och att insatserna varit så framgångsrika att risken för smitta på restaurang är nästan obefintlig.
För det andra är det uppenbart att skribenten själv aldrig drivit restaurang när hen påstår att verksamheten skulle vara en guldgruva. Verkligheten är den motsatta med låga marginaler där många är enskilda entreprenörer som drivs av att laga god mat och ge bra service till gästerna. Dessutom är branschen personalintensiv och skapar ett ”vanligt” år tusentals jobb. Många går till unga och nyanlända – människor som annars har det svårt att få jobb. Att avstå från stöd som räddar i grunden livskraftiga företag hade varit ett enormt hårt slag mot alla företagare, men framförallt inneburit att tusentals människor förlorar jobbet. En kostnad för samhället som med råge överstiger stödens.
Eva Dunér, Ordförande Visita Västra