Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är otroligt svårt att göra sitt jobb och hålla bra hygien, även om man är utbildad och har mycket erfarenhet, om man är stressad på grund av personalbrist, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ingen utbildning kan ersätta bristen på skyddskläder

Istället för att erkänna sina misstag lägger politikerna skulden på vårdpersonalen – människorna som riskerar sina liv för att hjälpa andra, skriver Rob Scoda.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Till alla politiker. För det mesta tycker jag att ni hanterat coronaviruset på ett bra sätt, men på ett plan har ni utan tvekan misslyckats – äldrevården. Jag är bara en undersköterska som jobbat inom vården i 25 år, men man behöver inte vara vetenskapsman, forskare eller akademiker för att förstå att ni skulle ha skyddat de sårbara genom kontinuerlig testning av vårdpersonal, skyddskläder, och ökad personalstyrka.

Men istället för att erkänna era misstag och försöka förbättra er, lägger ni skulden på personalen – människorna som riskerar sina liv för att hjälpa andra. Ni säger att anledningen smittspridningen inom äldreboende och hemtjänst är för mycket personal utan rätt kompetens, att de behöver utbildas mer. Ni skyller också på smittad personal som går på jobbet.

Istället för skylla på outbildad personal, ta in MER personal.

Naturligtvis ska personalen vara utbildad, men det är definitivt inte huvudanledningen att viruset har spridits. Man behöver inte vara utbildad undersköterska att förstå hur man tvättar händerna eller håller distans. Enligt min erfarenhet är de flesta outbildade vårdarna bra på sina jobb, om de får bra instruktioner. Däremot är det otroligt svårt att göra sitt jobb och hålla bra hygien, även om man är utbildad och har mycket erfarenhet, om man är stressad på grund av personalbrist. Istället för skylla på outbildad personal, ta in MER personal. Det kostar pengar men räddar liv.

När ni säger till personal att inte gå till jobbet smittad, hur tänker ni då? Hur kan man veta det, utan några symptom? Det bästa skulle vara att testa personal kontinuerligt, men det har ni inte gjort. Kostar det för mycket?

Och ingen utbildning kan ersätta brist på skyddskläder. Säg inte att vi ska byta jobbkläder varje dag om det inte finns rena kläder att byta till.

Jag förstår att ni politiker har det tufft och att ni gör ert bästa, men jag skulle respektera er mer om ni står upp och säger det saknas resurser – istället för att lägga skulden på vårdpersonalen, som gör sitt bästa i ett svårt läge.

Rob Scoda

LÄS MER: Personal på äldreboendet bar regnponchos mot coronaviruset

LÄS MER: Anhöriga informeras inte om coronasmitta på äldreboenden