Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ingen ska köpa sig förbi vårdkön

Det kallas ”vårdval” men det riktiga valet är om vi ska ha en offentlig vård eller en privatiserad, skriver signaturen Snuvig socialist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En läkares prioritering är alltid den patient som har störst behov. Men genom privata sjukförsäkringar börjar allt fler köpa sig förbi kön. När Vårdföretagarnas ordförande utfrågas om detta i radio blir svaret: ”Ingen går före i kön. Det är två olika ingångar.” Detta betyder dock exakt samma sak.

I Stockholm har utvecklingen gått längst: områden med frisk och rik befolkning, som Östermalm, har dussintals privata vårdgivare. Arbetarområden med fler sjuka har mycket färre. På många håll går det inte ens att välja en landstingsdriven vårdcentral: oftast är det riskkapitalisternas Capio som äger den. Och hos Capio får såklart den som betalar gå före.

Det kallas ”vårdval” men det riktiga valet är om vi ska ha en offentlig vård eller en privatiserad. Ska läkare behandla de som är sjuka eller de som har bäst försäkring? Ska välfärden gynna patienterna eller vårdföretagarna? Det är dags att ta tillbaka vården.

Snuvig socialist