Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Heikel, Fastighetsägarna. Bild: Sofia Sabel
Christina Heikel, Fastighetsägarna. Bild: Sofia Sabel

Ingen kommer att få chockhöjd hyra

Inget tyder på att hyrorna i nyproduktionen kommer att bli högre än dagens förhandlade presumtionshyror, skriver Christina Heikel, Fastighetsägarna, i en slutreplik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik

7/4 Marknadshyror kommer leda till höjda hyror

3/4 Ingen vill bygga hyresrätter med förlust

31/3 Det måste få finnas hyresrätter med vettiga hyror

Fastighetsägarnas enda intresse är en hållbar och fungerande bostadsmarknad.

Alla hyresmarknadens problem kommer inte att lösas med fri hyressättning i nyproduktionen, men det kommer att skapa ett mer förutsägbart investeringsläge som på sikt kan ge fler hyresrätter. Inget tyder på att hyrorna i nyproduktionen kommer att bli högre än dagens förhandlade presumtionshyror. Den stora skillnaden är att Hyresgästföreningen förlorar sin förhandlingsmakt och intäkter.

Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror är djupt missvisande. Ingen föreslår marknadshyror på redan byggda lägenheter och beräkningarna är fullkomligt orealistiska. Dessutom bortser de från att det inte finns någon efterfrågan på dessa hopfantiserade hyresnivåer.

Fastighetsägarna vill i det befintliga beståndet inte skrota utan utveckla bruksvärdessystemet. Besittningsskyddet ser vi som grundläggande för att hyresrätten ska vara en attraktiv boendeform. Hyresutvecklingen behöver bättre spegla hur människor värderar lägenheters kvaliteter för att hyresmarknaden ska ha förutsättningar att fungera. För resurssvaga hushåll behövs mer träffsäkra lösningar än att hyresnivåer regleras låga även för resursstarka.

När det blir möjligt att utveckla enklare hyresrätter finns nya förutsättningar att möta en efterfrågan som marknaden är begränsad att utveckla för idag. En social bostadspolitik med verktyg att fördela efter behov måste emellertid till för att adressera de samhällsklyftor som redan finns när allt fler exkluderas från den generella bostadsmarknaden.

Bostadspolitiken behöver utgå ifrån de problem vi har att lösa. Det vinner alla på – utom möjligtvis Hyresgästföreningen.

Christina Heikel, Fastighetsägarna i Göteborg

LÄS MER: Så har HomeQ förändrat kötiden för att få lägenhet i Göteborg

LÄS MER: När butikerna dör tappar Göteborg sin attraktionskraft