Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är viktigt att ansvariga politiker i Göteborg planerar för ökad biltrafik, skriver Karl-Henrik Malmqvist. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Det är viktigt att ansvariga politiker i Göteborg planerar för ökad biltrafik, skriver Karl-Henrik Malmqvist. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Ingen kommer att åka kollektivt i framtiden!

Självkörande elbilar kommer att förändra hur många människor transporterar sig. Och det är inte långt kvar till dess, skriver Karl-Henrik Malmqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Inom en snar framtid kommer väldigt få att åka kollektivt. Alternativet från självkörande elbilar som snabbt transporterar från dörr till dörr kommer att konkurrera ut kollektivtrafiken. De självkörande elbilarna kommer att ägas privat, ägas i en bilpool eller av taxibolag.

Har man en privat självkörande elbil kan den extraknäcka på egen hand med Uber-körningar då man inte själv använder den.

Det är därför av yttersta vikt att ansvariga politiker i Göteborg planerar för ökad biltrafik på gator och vägar samt fler parkeringsplatser, både centralt och vid alla bostäder. Det är även nödvändigt med många parkeringsfickor vid alla nya bostäder så att fler självkörande bilar finner plats då de väntar in sina passagerare.

Bygger man inte tillräckligt med parkeringsplatser kommer de självkörande elbilarna att korka igen gatorna då de kör runt för att hitta en ledig p-plats. Hittar de ingen nära parkeringsplats tvingas de att åka lång väg för att parkera, vilket ytterligare korkar igen vägarna och förbrukar onödig energi.

Karl-Henrik Malmqvist, civilingenjör

LÄS MER: Storbritannien ska tillåta självkörande bilar

LÄS MER: Premiär för helt förarlös parkering – bilar styrs från mobilen

LÄS MER: Lynk & Co:s vision – så kommer du att äga bil i framtiden

LÄS MER: Volvo Cars och DiDi Autonomous Driving satsar på självkörande taxibilar