Systemet som finns i dag är djupt oanständigt mot människor som jobbar för en skamlön, skriver signaturen Exploaterad.
Systemet som finns i dag är djupt oanständigt mot människor som jobbar för en skamlön, skriver signaturen Exploaterad. Bild: Henrik Montgomery/TT

Inför lagskydd mot oanständigt låga löner

Inför minimilöner! Det är oerhört ovärdigt att jobba för en lön som är på tok för låg, en skamlön, skriver signaturen Exploaterad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Jag vill rikta skarp kritik mot Socialdemokraterna eftersom de så envist motarbetar att införa en minimilön i Sverige. De menar att minimilöner är dåliga. Enligt deras logik skulle en minimilön minska anslutningsgraden till facken och därmed även arbetarnas löneutveckling.

Detta behöver inte alls stämma eftersom det också skulle kunna bli så att i ett land med minimilöner som regleras enligt lag är folk mer benägna att rösta på de partier som vill höja minimilönerna. Det skulle kunna mobilisera väljare.

Men egentligen spelar det ingen roll om socialdemokraternas analys stämmer eller ej. Det är oerhört ovärdigt att jobba för en lön som är på tok för låg, en skamlön.

ANNONS

Socialdemokraterna får inte använda lönenivåer som ett verktyg för att locka fler medlemmar till sina LO-fackförbund. Det är helt orimligt att alla som jobbar för en oanständigt låg lön ska behöva fortsätta göra det, ibland i flera år utan att något kollektivavtal införs. Det behövs ett lagskydd mot oanständigt låga löner. Det är det enda som kan trygga allas rätt till en rimlig, anständig lön. Den rätten borde vara okränkbar och är det i de flesta europeiska länder.

I Sverige har S valt en annan väg, där de som redan har det sämst och tjänar minst, ibland inte ens 10 000 i månaden offras för att andra, som redan tjänar runt 24 000 i månaden med kollektivavtal, ska få en än bättre lön.

Systemet som finns i dag är djupt oanständigt mot människor som jobbar för en skamlön. De fattigastes behov och rätt till en skälig och anständig lön borde gå före redan välbetalda arbetares löneutveckling. Det är en fråga om anständighet.

Exploaterad

LÄS MER:Dags för slutstrid om minimilöner i EU

LÄS MER:Regeringen säger nej till minimilöner i EU

LÄS MER:Minimilöner godkänns i EU

ANNONS