Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är jättesynd om studenterna. Och studenten tar man bara en gång. Men det är ännu mer synd om alla som dör, och det gör man också bara en gång, menar insändarskribenten. Bild: Edith Camilla Svensson

Inbjudningarna till studentfiranden strömmar in trots corona

Studenterna har hela livet på sig att ta igen festande, men efter ett långt liv är man värdig en riktig begravning, och den kan man inte skjuta på, skriver Karin Koritz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu har inbjudningarna till årets studentfirande börjat komma, visserligen något senare än normalt, men ändå. I år är inget normalt.

Vanligtvis blir man jätteglad över att bli bjuden på dessa tillställningar, men nu blir åtminstone jag rejält överraskad. Har folk inte fattat att vi har en pandemi i världen? Jo då, men nu pausas covid-19 för en dag så att ungdomarna kan firas ordentlig. För att locka släkt och vänner att falla för frestelsen är uppvaktningen ”corona-anpassad”. Det betyder att man bjuder in många gäster och hoppas att alla inte kommer, välkomnar med desinfektionsmedel, serverar färdigpaketerad mat som intas med engångsbestick och erbjuder slottider där gästerna kommer enligt ett förutbestämt schema.

Självklart kommer mottagningen vara utomhus, men vad som händer vid regn eller nödvändiga toalettbesök är högst oklart.

Självklart kommer mottagningen vara utomhus, men vad som händer vid regn eller nödvändiga toalettbesök är högst oklart. Och det självklaraste av allt – alla mor- och farföräldrar som följt sina barnbarn genom livets alla högtider är portade från denna så uppenbar viktigaste dag i livet.

Nu tänker jag på alla stackars studenter som bor i lägenhet och inte kan ha ”corona-säkert” i en trädgård. Eller alla studenter vars föräldrar väljer att lyssna på myndigheterna. Jag tänker också på all sjukvårdspersonal som inte kommer kunna ha semester i sommar, om peaken i vården kommer i början på juli, när alla som smittats på studentuppvaktningar ska tas om hand. Sist men inte minst tänker jag på alla äldre, som hade haft några fina år till framför sig om inte covid-19 tagit deras liv. Ja, kanske hade de då fått uppleva ett barnbarns student, en student fjärran från vad de själva någonsin drömt om att fått uppleva.

Det är jättesynd om studenterna. Och studenten tar man bara en gång. Men det är ännu mer synd om alla som dör, och det gör man också bara en gång. Studenterna har hela livet på sig att ta igen festande, men efter ett långt liv är man värdig en riktig begravning, och den kan man inte skjuta på.

Nu måste vi alla hjälpas åt, så att den ljusnande framtid blir vår!

Karin Koritz, mamma till en student 2020

LÄS MER: Studenterna är förkrossade

LÄS MER: Studentflak förbjuds av Transportstyrelsen