Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blinka inte alls om ni tänker köra rakt fram, skriver Lars Söderlund. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Blinka inte alls om ni tänker köra rakt fram, skriver Lars Söderlund. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Idiotisk blinkhysteri i rondellerna

Blinka bara till höger om ni verkligen tänker svänga höger i rondellen, uppmanar insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

17/6 Skillnaden på höger och vänster?

Sven Palm påpekar helt riktigt hur avigt många bilister beter sig i rondeller, men enligt mig ur helt fel utgångspunkt. När jag tog körkort för åtskilliga år sedan hette det att man skulle behandla en rondell som en vanlig fyrvägskorsning: du skulle blinka vänster om du tänkte svänga vänster, blinka höger om du tänkte svänga höger och inte blinka alls om du tänkte köra rakt fram i rondellen – lätt som en plätt. Och den stora fördelen är ju att bilister blinkar innan de kör in i rondellen och ger mötande bilister möjlighet att planera sitt körande och undvika alla dessa fullständigt onödiga stopp och inbromsningar.

Jag har kört mycket bil i de stora länderna i Europa och vet att det där finns mycket stora rondeller med många utfarter och att man i dessa givetvis blinkar höger när man svänger ut.

Men i Sverige, där mer än nittio procent av alla rondeller är små, ”fyrvägskorsningar”, är den nuvarande blinkhysterin i rondeller ren idioti, att till exempel blinka när man kör ut ur dessa rondeller är fullständigt meningslöst, ingen hinner ändå att reagera på denna sena information.

Så därför vädjar jag till Sven Palm och övriga bilister: blinka alltid vänster innan ni kör in i rondellen om ni tänker svänga vänster och blinka inte alls om ni tänker köra rakt fram. Och blinka bara till höger om ni verkligen tänker svänga höger i rondellen, allt annat är bara onödigt och förvirrande, eller hur?

Lars Söderlund

LÄS OCKSÅ: En av tre trafikanter använder inte blinkers