Kristina Jämtmark som Stina , Maria Johansson som Tjorven och Stephen Lindholm som Pelle i "Vi på Saltkråkan".
Kristina Jämtmark som Stina , Maria Johansson som Tjorven och Stephen Lindholm som Pelle i "Vi på Saltkråkan". Bild: TT

Idioti med en ny ”Vi på Saltkråkan”!

Jag är övertygad om att de flesta inte vill ha någon ny version av ”Vi på Saltkråkan”, skriver Henrik Scheutz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

På senare år har en del böcker, filmer och tv-serier för barn gjorts om och förvanskats för att passa dagens ängsliga vänsterliberala värdegrund eller för att vara "häftigt".

Förra veckan kom den stora nyheten, som orsakade mycket upprördhet: SVT tänker producera en ny modern version av ”Vi på Saltkråkan”. Detta orsakar mycket oro, över att en älskad klassiker deformeras för att utspelas i dagens dysfunktionella samhälle med identitetspolitik och mångkultur.

Det lär förstås vara kommersiella skäl, att man tar ett lyckat koncept, men det är så onödigt – ett tydligt tecken på idéfattigdom.

Numera görs en del nya versioner av populära filmer och TV-serier, som ”Åsa-Nisse”, ”Jönssonligan”, ”Dubbelstötarna” och ”Utvandrarna”. Det lär förstås vara kommersiella skäl, att man tar ett lyckat koncept, men det är så onödigt – ett tydligt tecken på idéfattigdom.

ANNONS

Det är inte bara onödigt – det saboterar traderingen mellan generationer, främst nu med ”Vi på Saltkråkan” som betyder oerhört mycket för flera generationer. Vårt land är tillräckligt splittrat, vilket är väldigt allvarligt. Jag häpnar över att en del unga inte kan referera till populärkultur som nyligen var en självklarhet för i princip alla svenskar att känna till. Varför förvärra denna skada?

Nya Saltkråkan skulle ingå i projektet "Sveriges minne". Hur kan man påstå att en nyinspelning skulle främja vår moderna historia? Programdirektör Eva Beckman menar att man ska behålla "Saltkråkans DNA", men att "... det är helt avgörande att vi hittar nya upphovspersoner och nya berättelser om landet vi lever i."

Avgörande för vad?

Jag är övertygad om att de flesta inte vill ha någon ny version. Det ska vara Saltkråkan från 60-talet med Maria Johansson, Louise Edlind, Torsten Liliecrona och de andra som blev så folkkära, och som tveklöst kommer att roa barn långt in i framtiden.

Jag begriper inte hur Astrid Lindgrens familj kan gå med på denna idioti, som vore en skymf mot den underbara serien vilken är en viktig del av svensk barn-tv.

Henrik Scheutz

LÄS MER:SVT spelar in ny "Saltkråkan"

LÄS MER:Tove Jansson – mycket mer än helig Muminmamma

LÄS MER:Vi måste inte läsa Lennart Hellsings rasistiska böcker

ANNONS