Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att man beslutar om att ställa in provet bara fyra dagar innan anmälningar till provet skulle starta vittnar om en inkompetent myndighetsorganisation, anser insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT
Att man beslutar om att ställa in provet bara fyra dagar innan anmälningar till provet skulle starta vittnar om en inkompetent myndighetsorganisation, anser insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hur svårt kan det vara att genomföra högskoleprovet?

Feghet och dumhet som grund för beslut måste vi se upp med – vilket har blivit extra tydligt i dessa coronatider, skriver Henrik Nordhammar.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Universitet och Högskolerådet (UHR) har beslutat att ställa in höstens högskoleprov med motiveringen att det skulle innebära en ökad risk för smittspridning. Självklart innebär detta en ökad risk, precis som trängsel i kollektivtrafik, shoppingcenter, restauranger och all annan aktivitet där människor möts.

Att man beslutar om att ställa in provet bara fyra dagar innan anmälningar till provet skulle starta vittnar även detta om en inkompetent myndighetsorganisation.

Det avgörande är därför att väga risken mot nyttan. Den gräns på 50 personer som är påbjuden av Folkhälsomyndigheten är heller ingen garanti mot smittspridning men är baserad på en rimlig riskbedömning. Jämfört med annan trängsel i samhället, hur svårt kan det vara att organisera en grupp med kända personer som sitter stilla på bestämda platser i ett rum under en begränsad tid?

UHR skyller även på brist på lokaler och provledare trots att man haft ett halvår på sig att förbereda en procedur för provet. Att man beslutar om att ställa in provet bara fyra dagar innan anmälningar till provet skulle starta vittnar även detta om en inkompetent myndighetsorganisation.

Högskoleprovet är för många ett viktigt och kanske livsavgörande moment som inte kan likställas med till exempel en inställd konsert och det förtjänar därför en noggrann riskutvärdering. Hade man gjort detta så borde det ha redovisats på ett tydligt sätt. I rapporten till regeringen redovisar istället UHR en massa skäl till varför det inte går att ha ett prov men utan att föreslå alternativa scenarier.

Feghet och dumhet som grund för beslut måste vi se upp med – vilket har blivit extra tydligt i dessa coronatider. Det är inte rimligt att UHR ensamt ska avgöra detta och därför måste regeringen gripa in och ändra på detta förödande skadliga beslut.

Henrik Nordhammar

LÄS MER: Höstens högskoleprov lär inte bli av – förlängd giltighet för äldre resultat