Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur skall man bli klimatklok?

Råd för hur man minskar klimatförstörelsen efterlyses.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi som är intresserade av och oroade över klimatutvecklingen skulle gärna vilja ha råd och tips om hur vi på bästa sätt kan bidra till att dämpa klimatförstörelsen. Jag upplever att vi inte får någon konkret hjälp från våra duktiga vetenskapsmän/forskare, som oftast talar om vad det allmänna och företagen skall göra. Inte heller massmedialt utnämnda profeter hjälper oss – de håller sig försiktigtvis till allmänt accepterade fraser.

Själv skulle jag vilja att våra forskare och tänkande politiska ledare funderade över dessa frågeställningar:

Vore det inte bra:

* om vi kunde bestämma oss för att inte konsumera så mycket? Vi behöver inte göra shoppingen till ett övergripande intresse och tidsfördriv. Vi kan klara oss med att använda till exempel mobiltelefoner och datorer tills de inte fungerar längre.

* om vi som tidigare reparerade och lagade i stället för att årligen köpa nytt? Kan man inte skattemässigt uppmuntra ett sådant beteende?

* om vi funderade över att inte köpa så mycket över nätet? Detta utarmar våra innerstäder genom att affärer läggs ned. Det är också skadligt för miljön med de ökade transporter, som frakterna till konsumenterna resulterar i.

* om vi ställde oss frågan, om vi behöver vissa så kallade. nyheter, nu senast elsparkcyklar, och hur dessa påverkar miljön?

Då kan någon invända att en minskad konsumtion och näthandel kan leda till en minskad ekonomisk utveckling och sämre möjligheter att öka vårt välstånd. Med handen på hjärtat – även om så är fallet – är inte vår planets och våra barnbarns framtid värd att vi minskar något på vår höga levnadsstandard?

Stig Andersson