Bilden är från ett HVB-hem men har inte att göra med fallet Sofie.
Bilden är från ett HVB-hem men har inte att göra med fallet Sofie. Bild: Stefan Bennhage

Hur kan HVB-hem vara tryggare än familjehem?

Socialtjänstens förklaring om ”fallet Sofie” hjälper inte att förstå varför en 14-åring inte får stanna i sitt familjehem, skriver Eva Berg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag tänker på ”fallet Sofie” som SVT Nyheter har granskat. Det handlar om en 14-åring som kämpar för att få stanna i sitt familjehem. Nu har dock kammarrätten bestämt att hon ska bo kvar på ett HVB-hem.

Vad är det för samhälle vi lever i? Får socialtjänsten behandla barn och ungdomar helt godtyckligt? Är man helt omedveten om barnkonventionen där man förväntas se till barnets perspektiv? Hur kan ett HVB-hem anses vara en tryggare plats än ett familjehem där en 14-åriga flicka tillbringat hela sin uppväxt och dit hon vill tillbaka? Tar man ingen hänsyn alls till hennes egen önskan?

ANNONS

Ge oss en trovärdig förklaring! Socialtjänstens förklaring, att man ofta flyttar placerade barn, gör inte det hela bättre. Med det rykte HVB-hemmen har borde väl detta vara en sista nödlösning!

Eva Berg

LÄS MER:Hundratals små barn sätts i HVB-hem

LÄS MER:Efter HVB-larm – utredning ska förbättra vården

LÄS MER:Så agerar Socialtjänsten när föräldrarna larmar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS