Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det som hände i USA:s parlamentshus förra onsdagen var chockerande, skriver insändaren. Bild: Manuel Balce Ceneta
Det som hände i USA:s parlamentshus förra onsdagen var chockerande, skriver insändaren. Bild: Manuel Balce Ceneta

Hur blinda har vi blivit?

Stormningen av Kapitolium visar hur svårt det är att bevara en demokrati. Att det måste ske varje dag, varje timme, varje minut, skriver studenten Linnéa Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det som hände i USA:s parlamentshus förra onsdagen var chockerande. Ändå har jag aldrig blivit så lite överraskad av något som borde vara otänkbart.

Stormningen av Kapitolium visar hur svårt det är att bevara en demokrati. Att det måste ske varje dag, varje timme, varje minut. När till och med journalister blir hotade visar det att också yttrandefriheten och de fria medierna inte är självklara. Vi såg mediautrustning bli förstörd. En dörr inne i Kapitolium hade texten “Murder the media” på sig.

När dessutom individer som är tongivande i samhället förminskar det som hände i onsdags, när de också stöttar den retorik och politik som Trump och hans anhängare för, även när de försöker kringgå det demokratiska systemet, då undrar jag hur blinda vi blivit. Om vi blivit vana vid en retorik som nedmonterar demokratins legitimitet.

Vi får inte heller vara naiva att tro att något liknande aldrig någonsin skulle kunna ske i Sverige.

Detta visar också hur vi hela tiden missar de viktiga lärdomar som historien erbjuder. Vi måste lära oss av historien för att se hur den påverkar vår samtid, vad som skulle tas som inspiration för att värna om den demokrati vi nu insett inte alls är självklar. Mina tankar går till hur det sett ut förr i tiden, att idéer och planer som först verkar löjliga efter en stund blir verklighet.

Det som hände var nästan positivt i den bemärkelsen att det nu inte kan råda några tvivel. Vi har sett politiker och individer förminska de brott som skedde. Vi har sett poliser ta selfies med gärningsmän. Vi har sett hur snabbt protester mot rasism fördöms men att reaktionen inte alls är lika stor när folk stormar en parlamentsbyggnad. Vissa av dem med både rasistiska och antisemitiska budskap på sina kläder.

Jag hoppas att vi tar tillfället i akt att faktiskt lära oss något om historiens betydelse för att känna igen strömmar i samhället. Det här hände inte över en natt. Vi får inte heller vara naiva att tro att något liknande aldrig någonsin skulle kunna ske i Sverige. Vissa personers aldrig sviktande stöd för folk som tror att det demokratiska systemet är öppet för tolkning bevisar det.

Linnéa Nilsson, student

LÄS MER: Tystnad från Vita huset när flaggan vajar på halv stång

LÄS MER: Flera gripna efter stormningen