Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hundar i offentliga lokaler är diskriminering

Allergi är en funktionsvariation. Jag vill därför bara uppmana alla som utestängts från offentliga lokaler att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, skriver signaturen Anonym.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Sofie Sundman 23/7

Jag kan bara instämma i det du skriver. Sällskapshundar blir vanligare och vanligare i butik, gallerior, på café och restaurang, i kabinen på flyget, på hotell och arbetsplatser, och detta leder till minskad tillgänglighet för den som har svårare hundallergi. För mig räcker det ofta med att hund har befunnit sig i lokalen, även om den inte är närvarande just när jag är där, för att jag ska få en allergisk reaktion.

Även allergi är en funktionsvariation, och näringsidkare har ansvar för att tillgängliggöra sina lokaler för den som har en funktionsvariation. Således kan det bli tal om diskriminering på grund av bristande tillgänglighet när man som allergiker inte kan besöka lokalen utan att bli sjuk. Jag vill därför bara uppmana alla som utestängts från offentliga lokaler att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, så att vi får statistik och kan föra samhällsdiskussionen vidare.

Jag vill klargöra att jag gör skillnad på sällskapshund och servicehund här. Naturligtvis måste vi kompromissa om den offentliga platsen med den som behöver servicehund. Målsättningen bör vara att alla människor ska kunna delta i samhället.

Anonym