Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JON WILLÉN / TT
Bild: JON WILLÉN / TT

Hjälp oss fatta rätt klimatbeslut

Vi vanliga konsumenter har inte tid och möjlighet att sätta oss in i hur vi på bästa sätt kan bidra till att rädda klimatet. Det är politikernas uppgift att vägleda oss, skriver Maria Sandstedt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi är för många människor, vi tar för mycket av planetens resurser och vi släpper ut mer än planeten klarar av. Inget tyder på att detta löser sig av sig självt. Vi måste agera – nu! Men hur?

Vårt samhällssystem bygger på att marknadskrafterna styr och att konsumenterna ska välja. Men har normalkonsumenten verkligen tid och råd att göra kloka, långsiktiga och viktiga val som räddar världen samtidigt som vi försöker hantera vår vardag? Hur ska vi hinna med att förstå och sätta oss in i hur alla dessa enormt viktiga frågor påverkar planetens framtid?

Våra folkvalda beslutsfattare måste därför tydligt visa oss vägen – hjälpa oss att välja och välja bort.

Jag tror inte att det går – vardagen räcker inte till. Våra folkvalda beslutsfattare måste därför tydligt visa oss vägen – hjälpa oss att välja och välja bort. Men dessa viktiga politiska beslut saknas i dag. I stället görs många miljöinsatser av gemene man som, genom att köpa ekologiska varor, välja tåg, buss eller cykel istället för bil, engagera sig i miljöorganisationer etcetera, försöker bidra till en lite bättre värld. Detta trots att ekologiska varor oftast är betydligt dyrare och att det är mer bekvämt och går snabbare (och ofta är billigare) att köra bil.

Det räcker dock inte att några få agerar – hela samhället måste styra mot ett mer klimat- och miljövänligt agerande och resurshanterande. Vi behöver tydliga politiska beslut som pekar i rätt riktning!

Till exempel:

1. Låt alla som vill producera ekologiskt få subventionerad kontroll och märkning så att priserna för deras produkter inte blir så mycket dyrare än icke-ekologiska produkter.

2. Höj skatter och avgifter på produkter och transporter och sänk dessa kostnader för tjänster. I dag är det ofta billigare att köpa nya produkter istället för att laga trasiga.

Det behövs självklart många olika beslut som ger oss konsumenter stöd, möjligheter och en liten knuff för att göra val som tar oss i rätt riktning. Detta är bara början.

Maria Sandstedt