Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Disponentvillan i Mölnlycke riskerar att rivas. Bild: Stefan Berg
Disponentvillan i Mölnlycke riskerar att rivas. Bild: Stefan Berg

Historiska byggnader ska inte offras för utvecklingen

Tänk om Wallenstam kunde få ett renommé som ett företag som bryr sig om människan och historien, vilken goodwill för företaget! skriver Karin Lundberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Många av oss som har turen att få bo i Mölnlycke med omnejd trivs med att samhället, trots ganska stora förändringar, fortfarande har kvar en historisk kärna. Mölnlycke fabriker med sina fina tegelfasader och pampiga trähus berättar om ett stycke svensk industrihistoria. Det var textilindustrin som var den absolut viktigaste anledningen till att Mölnlycke blev det samhälle det är i dag. Fabriken lockade till sig människor vida omkring och det byggdes arbetarbostäder och egnahem.

Tyvärr har mycket av det rivits eller på annat sätt försvunnit. Men fabriksbyggnaderna står kvar och även de gamla trähusen som disponentbostaden och strandvillan. Dessa byggnader vittnar om en tid då fabriken var det samhället rörde sig kring. Disponentbyggnaden, som uppfördes av Bruno Wendel, låg högt över området kanske för att disponenten skulle ha koll på arbetarna. Historien finns kvar men blir mer och mer svårläst ju mer som försvinner.

LÄS MER: Disponentvillan i Mölnlycke fabriker riskerar att rivas

Att hävda att disponentvillan ”inte passar in i den nya miljön runt fabrikerna” är en logisk kullerbytta, det är trots allt villan som har stått där först, i mer än 100 år! Det är väl de nya höga husen som i så fall inte passar in. Det behövs fler bostäder, och givetvis måste samhället få utvecklas – men inte på bekostnad av byggnader med mycket höga kulturvärden. Disponentvillan har stått där länge, många Mölnlyckebor har minnen därifrån. River man en byggnad är den borta för evigt – det är oåterkalleligt.

Tänk om Wallenstam AB kunde få ett renommé som ett företag som bryr sig om människan och historien, vilken goodwill för företaget! Ett företag som tycker att det är värt att satsa extra på att vårda något som blir ett smycke i den nya moderna miljön – en byggnad som kan bidra med kvaliteter som det kan ta många år att skapa i ett helt nybyggt område.

Gör Mölnlyckeborna stolta över ett företag som visar omtanke om både miljön och historien.

Karin Lundberg

LÄS MER: Byggstart för Wendelstrand i Mölnlycke – en trästad i ett stenbrott

LÄS MER: Kommunens plan i idrottssatsningen – köpa ytterligare en hall

LÄS MER: Från Kiev till Mölnlycke på tre dygn – men Olga har flytt kriget sedan 2014