Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslutet om ett Natomedlemskap kommer att påverka Sverige och ska därför avgöras i en folkomröstning, menar insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/ TT
Beslutet om ett Natomedlemskap kommer att påverka Sverige och ska därför avgöras i en folkomröstning, menar insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/ TT

Historiska beslut kräver en folkomröstning

Det är rimligt att en folkomröstning genomförs eftersom beslutet kommer att ha stor påverkan under lång tid för alla i Sverige. Att forcera fram ett beslut av det här slaget kan aldrig vara rätt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att gå med i en försvarsallians är ett oerhört stort beslut, ett av de största i Sveriges historia tillsammans med engagemanget i vad som kom att kallas Trettioåriga kriget samt EU-medlemskapet. Om ett sådant beslut ska tas borde grundlagen ändras, vilket ger riksdagen chansen att låta befolkningen pröva frågan i en folkomröstning.

Det är rimligt att en folkomröstning genomförs eftersom beslutet kommer att ha stor påverkan under lång tid för alla i Sverige. Att forcera fram ett beslut av det här slaget kan aldrig vara rätt. Hittills har tempot varit extremt högt och ett antal märkliga argument om andra staters eventuella agerande har ofta förts fram av de som säger ja eller nej till svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna säger ja till Nato om Finland gör det

Det är märkligt att det blivit ett mantra att Sverige ska ”följa Finlands beslut i frågan”. Sverige och Finland är sedan freden i Fredrikshamn 1809 inte ett och samma land. De är två suveräna stater som ska ta egna utrikespolitiska beslut.

Ännu märkligare är den alltför vanliga invändningen att ett medlemskap i Nato kan ”provocera Ryssland”. Ryssland ska absolut inte avgöra vad Sverige ska göra och inte. Det är en ren provokation att Ryssland ens uttalar sig efter landets alla kränkningar av svenskt luftrum.

Det här beslutet ska tas av Sverige och dess befolkning, med tanke på hur unikt och stort det är borde möjligheten som finns i grundlagen att låta folket avgöra frågan användas.

Sveriges demokrati och frihet är omfattande och behöver kunna försvaras. Om det ska ske som medlem i Nato borde absolut prövas i en folkomröstning.

Johan Kanmert, socialdemokrat i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Media hetsar fram svenskt Nato-medlemskap

LÄS OCKSÅ: Litauens ambassadör: Ryska kärnvapnen finns redan här